Homepagina > Onze dieren > Dexter runderen

Dexter runderen

vrijdag 9 maart 2018, door frans

Het Dexter rund is een ras dat afkomstig is uit Ierland. In 1840 werd het ras gecreëerd door Mr. Dexter, door kruising van wilde bergrunderen met kleine melkkoeien, in het graafschap Kerry. In 1882 werden een aantal exemplaren uitgevoerd naar Engeland. In Ierland is het ras ondertussen verdwenen terwijl het in Engeland zeldzaam werd. In 1970 waren ze bijna uitgestorven. Dankzij enkele fokkers groeide het ras echter weer en ook in Ierland zijn er weer heel wat kwekers. In 2015 had de Engelse stamboekvereniging DCS meer dan 1400 leden en registreerden ze jaarlijks meer dan 4000 stamboek kalveren.

De dieren zijn doorgaans zwart, maar donkerrode en dunkleur Dexters komen ook voor. Het ras is geschikt als melkkoe en als vleeskoe.

Dexters zijn slachtrijp op 18 maanden. Dit levert relatief weinig maar een zeer hoge kwaliteit mager vlees op. Het rundvlees van Dexters is donkerder van kleur, rijk aan smaak en goed gemarmerd.

Dexters produceren ook rijkere melk, met een hoog percentage aan melkvet (4,3 %). De kwaliteit van de melk is vergelijkbaar met die van een Jersey-koe. De melk is ook homogener dan gewone melk, doordat de vetdeeltjes kleiner zijn.

Dit artikel beantwoorden